Nabídka olejů je dnes v obchodech přepestrá a člověk tak vesměs nemá problém ani tak s tím, nějaký olej sehnat, jako spíše s tím vybrat ten pravý. Protože se oleje vyrábějí a také prezentují všelijak a každý bývá určen aspoň tak trochu k něčemu jinému.
Pokud si tak chce člověk do své kuchyně nějaký olej koupit, má to snadné jedině v tom, že může rovnou zapomenout na různé oleje mazací, motorové. Protože oleje vyráběné z ropy nejsou zdraví prospěšné a dozajista ani chutné a člověk by tak jejich použitím při přípravě pokrmu jednoznačně pochybil.
Jenže jaký z olejů vhodných k potravinářským účelům zvolit? To už je přece jenom daleko zapeklitější oříšek. Znáte to, pokud to znáte.
Některé oleje jsou prezentovány jako vhodné do salátů, jiné by měly být používány třeba ke smažení toho či onoho. Některé jsou prý zdravější, některé zase cenově výhodnější. A určitě by se těch specifických rozdílů našlo i více.
Ovšem traduje se, že existuje učiněný .
Tento se prý používá v kuchyni již přes osm tisíc let, čímž není logicky míněno, že by měl takovou trvanlivost a že by se nemusel po desítky generací vyměňovat, že by si ho bylo možno v akci nakoupit hektolitry, jež by se pak dědily z otce na syna či genderově nevyváženě z matky na dceru.
Olivový olej se prostě už tak dlouhou dobu vyrábí, tak dlouho už je znám. Získává se lisováním oliv a své uplatnění nalézá kromě kulinářství i v kosmetice nebo farmacii. Protože prý má mimo jiné i léčivé účinky.
Ten, kdo ho konzumuje, je prý zdravý a vitální, a to díky obsahu vitamínu E a nenasycených mastných kyselin, jež pomáhají bojovat s problémy souvisejícími s cholesterolem. Konzument tohoto oleje prý snáze tráví, správně mu funguje žlučník, zlepšuje se mu mikroflóra ve střevech, s pomocí tohoto oleje prý lze i hubnout. Dají se jím prý léčit zánětlivá onemocnění, kupříkladu revma, v něm obsažená kyselina olejová podporuje správnou činnost srdce, cukrovkářům tento pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a naopak tamtéž zvyšovat koncentraci inzulínu.
Těm, kdo chtějí být krásnější, prospívá při péči o vlasy či pokožku, dá se jím i odličovat nebo bělit chrup, nalézt se dá v mnoha mýdlech, mastech nebo krémech na tělo a obličej.
Ovšem pro našince je zřejmě nejdůležitější přece jenom v kuchyni. Kde se hodí k vaření i smažení stejně jako do salátu. A o žvanec jde především, že?